Tehnologia activitatii de morarit

Unitatile de morarit, indiferent ca fabrica faina de grau, de secara sau malai, ca sunt de mica, medie sau mare capacitate sunt alcatuite din sectii in care se desfasoara operatii distincte. In ordinea desfasurarii procesului tehnologic, acestea sunt:
- silozul de cereale;
- sectia de curatire si conditionare;
- moara propriu-zisa;
- sectia de omogenizare;
- sectiile ambalare si depozitare;
- laboratorul de analize fizico-chimice;
- sectia de intretinere si reparatii;
- conducerea tehnico-economica a unitatii.
Fiecare dintre aceste sectii are un anumit rol in desfasurarea activitatii unitatii, asa cum se precizeaza in cele ce urmeaza.

Silozul de cereale

Este sectia in care se primesc, se precurata, compartimenteaza si se pastreaza cerealele care urmeaza a se transforma in faina si tarata.

 

Curatatoria

Sectia de curatire si conditionare a cerealelor cuprinde o gama larga de utilaje si instalatii cu ajutorul carora se efectueaza operatii tehnologice de extragere a diferitelor tipuri de impuritati existente in masa cerealelor si de a imprima prin conditionare noi insusiri tehnologice si calitative masei de cereale eliberata de impuritati.

Moara

Este sectia in care se desfasoara operatiile tehnologice de transformare a cerealelor in produse finite (faina, malai). Aici au loc operatii de macinare, sortare, cernere si cele mai multe vehiculari interne ale produselor intermediare.

Omogenizarea

Sectia de omogenizare preia faina rezultata din fabricatie in sectia moara si o omogenizeaza in asa fel incat productia rezultata in timp de 8 ore sa aiba aproximativ aceeasi indici calitativi. Amplasarea sectiei se face intre sectia moara si silozul sau magazia de faina. Pentru realizarea omogenizarii se folosesc instalatii simple formate din celule de amestec si utilaje de transport. Reteaua de ventilatie  asigurand igiena.

Ambalare-depozitare

Sectia de ambalare-depozitare preia productia de la omogenizare. Ambalarea fainii se face in saci , cu ajutorul masinilor de ambalat. Din celule faina ajunge in celula

tampon unde sacul este cantarait la greutatea dorita iar inchiderea sacilor se face automat printr-o masina de cusut. 

Faina este stocata in magazie curata, aerata si paletata ca in momentul livrarii sa aibe aceleasi proprietati corespunzatoare procesului de productie.